Pagini

1/13/2016

Armonizarea fiscala in Uniunea Europeana

Va redau aici un text despre amortizarea fiscala in Uniunea Europeana

Articolele 110-113 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE)stabilesc prevederi specifice privind domeniul impozitării. Politica fiscală a UE
vizează în principal buna funcționare a pieței sale unice, adică garantarea faptului  că persoanele fizice și între prinderile nu se confruntă cu obstacole  în ceea  ce  privește activitatea economică transfrontalieră.

Se pot adopta măsuri fiscale la nivelul UE și pentru a susține politicile privind  mediul și  energia (articolul 192, respectiv  194 din TFUE).

Comisia Europeană nu consideră că este necesară armonizarea  sub toate aspectele  a  sistemului fiscal al țărilor UE, în măsura în care crearea și funcționarea  pieței  unice nu  întâmpină obstacole:  ar trebui ca fiecare țară să poată  alege  sistemul care consideră   că i se potrivește cel mai bine.

Conform principiului subsidiarității, ar trebui să se ia măsuri la nivelul UE numai în cazul  în care măsurile luate la nivelul unei  țări individuale nu generează o soluție  eficace, iar soluția respectivă se poate obține mai bine la nivelul UE.

Eforturile de armonizare ale UE se concentrează predominant asupra legislației privind impozitele percepute pe bunuri și se rvicii (impozite indirecte, cum ar fi  taxa pe valoarea adăugată- TVA -, accizele pe produsele energetice, pe electricitate, pe alcool și pe tutunul  prelucrat), mai degrabă decât asupra legislației privind impozitele pe venit sau pe profit (impozite directe).